Біографія Конета І.М.

Народився 16 вересня 1951 року в с. Лисівці Заліщицького району Тернопільської області. 1968 року закінчив із срібною медаллю Товстенську середню школу і вступив на математичний факультет Чернівецького державного (нині національного) університету імені Юрія Федьковича.

Студентом п’ятого курсу чотири місяці проходив стажування у відділі “Математичні методи у квантовій теорії поля” Інституту теоретичної фізики АН УРСР (завідувач відділу – академік АН УРСР, доктор фізико-математичних наук, професор О.С. Парасюк).

1973 року І.М. Конет закінчив університет з відзнакою й упродовж 2,5 років працював учителем фізики і математики Баришської середньої школи Бучацького району Тернопільської області.

У 1976 році наказом Міністерства народної освіти України призначений на посаду асистента кафедри математики Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту імені В.П. Затонського.

У вересні 1979 року вступив до заочної аспірантури при Київському державному педагогічному інституті ім. О.М. Горького. На денну форму навчання переведений в січні 1980 року. В аспірантурі навчався під керівництвом видатного українського математика і педагога, дійсного члена АПН СРСР, доктора фізико-математичних наук, професора М.І. Шкіля – ректора інституту. Аспірантуру закінчив у грудні 1982 року і достроково підготував до захисту дисертацію зі спеціальності 01.01.02 – диференціальні рівняння та математична фізика. Кандидатську дисертацію “Крайові задачі, що описуються системами лінійних диференціальних рівнянь другого порядку з малим параметром при похідній” успішно захистив 23 червня 1983 року на засіданні спеціалізованої вченої ради в Інституті математики АН УРСР (голова ради – академік АН СРСР Ю.О. Митропольський).

1 січня 1983 року Іван Михайлович повернувся до Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту, працював на посадах асистента, старшого викладача (1984), доцента (1986), професора (1998) кафедри геометрії і методики викладання математики (нині – кафедра математики). 24 листопада 2011 року вченою радою Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка обраний на посаду завідувача кафедри алгебри і математичного аналізу.

Для студентів фізико-математичного факультету І.М. Конетом розроблено і прочитано в різні роки нормативні курси “Математична логіка і теорія алгоритмів”, “Диференціальна геометрія та елементи топології”, “Теорія ймовірностей і математична статистика”, “Математична фізика”, “Алгебра і геометрія”, “Лінійна алгебра”, “Елементарна математика”, спеціальні курси “Диференціальні рівняння математичної фізики”, “Геометрія трикутника”, для магістрантів – нормативні курси “Основи наукових досліджень”, “Актуальні задачі математичної фізики”, “Сучасні проблеми прикладної математики” та спеціальний курс “Інтегральні перетворення та їх застосування”.

І.М. Конет викладав спеціальні та нормативні курси у фізико-математичних класах ліцеїв міста Кам’янця-Подільського. Його учні були переможцями міських, обласних та призерами національних і Соросівських олімпіад з математики.

З 1983 року Іван Михайлович – член журі обласних олімпіад юних математиків, всеукраїнських математичних олімпіад студентів вищих навчальних закладів. З 1996 року – член журі національної олімпіади юних математиків, з 2007 року – член журі всеукраїнського турніру юних математиків, з 2009 року – голова журі відділення “Математика” всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з математичних наук, голова журі Хмельницького обласного відділення “Математика” МАН України.

Упродовж багатьох років І.М. Конет читає лекції зі спеціальних курсів “Комбінаторика, ймовірність, статистика” та “Олімпіадні задачі математики” на факультеті підвищення кваліфікації вчителів при Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

З 1997 року І.М. Конет активно працює над темою “Інтегральні перетворення в задачах теорії диференціальних рівнянь з частинними похідними”. Результати досліджень опубліковані в багатьох статтях у фахових журналах і збірниках наукових праць та підсумовані в 10 монографіях.
24 листопада 2008 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.001.37 у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка (голова ради – академік НАН України М.О. Перестюк) захистив дисертацію “Інтегральні зображення розв’язків крайових і мішаних задач для диференціальних рівнянь з частинними похідними в кусково-однорідних середовищах” на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук зі спеціальності 01.01.02 – диференціальні рівняння. Рішенням президії Вищої атестаційної комісії України від 28 квітня 2009 року Конету Івану Михайловичу присуджено науковий ступінь доктора фізико-математичних наук зі спеціальності “диференціальні рівняння”.
9 листопада 2010 року рішенням Атестаційної колегії МОН України І.М. Конету присвоєно вчене звання професора кафедри диференціальних рівнянь і прикладної математики.

Був членом спеціалізованої вченої ради К 76.051.02 із захисту кандидатських дисертацій при Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича. Під його керівництвом захищено дві і виконується одна кандидатські дисертації. Виступав офіційним опонентом на захисті 2 докторських та 12 кандидатських дисертацій.

У 2006-2007 рр. – експерт Міністерства освіти і науки України при проведенні Всеукраїнського конкурсу підручників з математики для загальноосвітньої школи.

Професор І.М. Конет керував виконанням держбюджетної теми “Напружений стан тонких пластин”, працював над держбюджетними темами “Аналітичні та якісні методи дослідження крайових задач для диференціальних і різницевих рівнянь” (керівник – професор Ю.В. Теплінський), “Інноваційні технології формування фахівця в умовах особистісно орієнтованого навчання та ступеневої освіти” (керівник – професор П.С. Атаманчук), “Управління процесами формування фахових компетентностей майбутніх учителів фізико-технологічного профілю в умовах євроінтеграції”, «Інноваційні технології управління якістю підготовки майбутніх учителів фізико-технологічного профілю» (керівник – професор П.С. Атаманчук).

З 1 вересня 2002 року до 1 вересня 2007 року Іван Михайлович працював заступником декана фізико-математичного факультету з наукової роботи. За його редакцією опубліковано 8 збірників наукових праць викладачів та 4 збірники матеріалів наукових досліджень студентів і магістрантів факультету. І.М. Конет є членом редколегій в 10 збірниках наукових праць. За час роботи в університеті підготував та опублікував понад 500 наукових та навчально-методичних праць.

Під керівництвом І.М. Конета виконано і захищено 60 дипломних та 40 магістерських робіт, опубліковано понад 60 студентських наукових публікацій. На Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з математичних наук нагороджені дипломами його студенти Галина Пономаренко (диплом II ступеня, 2009), Володимир Сидорук (диплом I ступеня, 2010), Олександр Толубець (диплом I ступеня, 2011).

Іван Михайлович – переможець обласних конкурсів науково-дослідних робіт у номінації “Фундаментальні НДР” за 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 роки; конкурсів “Викладач року” Кам’янець-Подільського університету 2004, 2007, 2009 та 2011 років. Портрет І.М. Конета занесено на Дошку пошани “Відомі вчені університету” Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

З травня 2008 року І.М. Конет – позаштатний співробітник престижного математичного журналу “Mathematical Rewiews”, який видається в США (штат Вірджинія), реферує статті математиків різних країн світу, опубліковані в рейтингових математичних виданнях.

З 1 вересня 2007 року до 1 вересня 2012 року очолював науково-дослідний сектор університету, з колективом якого підготував до друку і опублікував 13 біобібліографічних покажчиків серії «Наукові школи університету», 25 томів збірника «Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка» за матеріалами звітних наукових конференцій викладачів, аспірантів і докторантів, 5 збірників наукових праць студентів і магістрантів університету, 3 збірники наукових праць молодих вчених університету.

За успіхи і творчі досягнення в навчальній, методичній, виховній та науковій роботі І.М. Конет нагороджений Грамотою Верховної ради Укрвїни “За заслуги перед українським народом” (2019), знаками Міністерства освіти і науки України “Відмінник освіти України” (1998), “За наукові досягнення” (2009), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2001), Грамотою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (2010), Почесними грамотами Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницької обласної ради, Почесними грамотами Кам’янець-Подільської міської ради, грамотами, грошовими преміями та цінними подарунками ректорату університету, знаками “За вагомий внесок в розвиток освіти та науки у Кам’янець-Подільському державному університеті”, “Ветеран праці Кам’янець-Подільського національного університету”.

15 грудня 2012 року загальними зборами обраний дійсним членом (академіком) Академії наук вищої школи України (АН ВШУ).

З 2012 року член Національної спілки журналістів України (НСЖ).

З 2013 року член Національної спілки краєзнавців України (НСКУ).

28 серпня 2013 року призначений на посаду проректора з наукової роботи Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

27 березня 2015 року професору І.М. Конету присуджено обласну премію імені Миколи Дарманського в галузі освіти і науки у номінації “Кращий науковець”.

З жовтня 2015 р. І.М. Конет – член Наукової ради МОН України (секція «Математика».

04 жовтня 2015 р. Указом Президента України № 567/2015 професору І.М. Конету присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».